Çiçek Bakımı

Kaktüs Bakımı

Evinizde bakımı uğraş gerektirmeyen bir bitki yetiştirmek istiyorsanız kaktüsler tamda size göre bitkilerdir. Genel olarak baktığımızda bitkiler arasında belkide bakımı en kolay olan bitki kaktüs diyebiliriz. Bir diğer açıdan baktığımızda son dönemde kaktüsler dekorasyon trendleri arasında en popüler olanlardan birisidir.
Kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi ya da çiçek açması için kaktüsün kendi doğal ortamına uydurmanız gerekir.

 

 

Kaktüsleri ana iki grup altında ele alabiliriz:
1- Dikenli kaktüsler
2- Dikensiz kaktüsler ( Sukulentler )

 

Kaktüs nasıl büyür ?

 

Işık, su, toprak, hava, sulanma düzeni gibi faktörler bu çiçek üzerinde oldukça önemlidir. Kaktüs çiçeği ışığı seven bir türdür. Eğer bu çiçeği yetiştirmek istiyorsanız evinizin ışık alan bir yerine koymalısınız. Balkonlar veya pencere pervazları kaktüs çiçeğini yetiştirmek için en uygun ortamlardır. Fakat özellikle öğle saatlerinde doğrudan gelen güneş ışığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu ışık çiçeğinize zarar verebilir.
Aynı şekilde toprak bakımı da çok önemlidir. Kaktüs çiçeğinin toprağı kalın kum ile karışık bir toprak olmalıdır. Toprak bakımı belli aralıklarla yapılmalıdır.
Kaktüs çiçeği çok fazla suya ihtiyaç duymaz dolayısıyla su verme konusunda aşırıya kaçmamak gerek. Gereğinden fazla su verilirse toprak altında biriken fazla su çiçeğe zarar verir.


Kaktüs Sulama

 

Kaktüsler doğada ki yeraltı suları ve en doğal su kaynağı yağmurlardan sulandığı için kaktüsler için su seçimi son derece önemlidir. Musluk suları kaktüsler için son derece zararlı ve faydasız sulardır. Temiz olmayan çok sert ve içerisinde aşırı derece klor, kireç barındıran sular kaktüslerin hassas köklerine zarar vermektedirler.Kaktüsler için en ideal su dinlenmiş ya da damacana içme suyudur.
Kaktüsler suyu sevmeyen bitkilerdir. Bu nedenle toprağın üstündeki kuruluğa aldanmamanızı tavsiye ederiz. Özellikle su vermeden önce parmak ile toprak içerisindeki su ve nem oranına bakarak kaktüslerinize saksı boyutuna göre az su veriniz.
Kaktüslerinize tabak sulamada yapmanız faydalıdır. Saksı altına konacak tabağa bir miktar su koyup kaktüsün 2 saat bekleyerek suyu çekmesini bekleyiniz. Kaktüsünüz gerekli suyu alacaktır. Ancak su verdikten sonra asla kaktüs tabağında su bırakmayınız.

 

 

Kaktüs Toprak Seçimi

 

Kaktüsler diğer bitkiler gibi suyu depolayan torf karşımı toprakları sevmezler.
Kaktüslere kalın ince kum karışımı içerisinde fazla suyun süzülmesi ve köklerin rahat hareket etmesini sağlayabilmesi açısında perlitli bol özel kaktüs kumu kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Kaktüs Yetiştirme Ortamı

 

Kaktüsler için en ideal yetiştirme ortamı doğası gereği açık alanlardır.
Fakat kaktüslerin ana vatanları çok sıcak olduğundan kış aylarında ev ofis ortamında yetişebilirler. Kaktüsleri kapalı alanlarda yetiştiriyorsanız mutlaka bulunduğu ortamın sık sık havalandırması gerekmektedir.
Kaktüsler aydınlık,direkt güneş alan ortamlara bayılırlar. Dış ortamda kaktüslere güneşin hiçbir yan etkisi görülmez ancak ev içerisinde güneş ışığını doğrudan alması kaktüsünüze zarar verebilir.

Kaktüs Gübreleme

 

Kaktüsler dayanıklı ve suyu az seven bitkiler olsa da gelişimlerini devam ettirmeleri için diğer canlı bitkiler gibi minerallere ihtiyaç duyarlar. Senede 1 defa Nisan-Mayıs aylarında kaktüs vitamini vermeniz kaktüsünüzün daha sağlıklı görülmesi sağlayacaktır. Fakat sonbahar ve kış aylarında kaktüsler uyku döneminde olduklarından vitamin vermeniz bitkinize etki etmeyecektir.

Kaktüs Ne Zaman Çiçek Açar?

 

Kaktüs bitkisini çekici kılan en önemli özelliği şüphesiz rengarenk çiçek açmasıdır. Uzmanlara göre kaktüsler 40 çeşit çiçek açmaktadır.
Her çiçeğin çiçek açma dönemi olduğu gibi kaktüs çiçeğinin de çiçek açma dönemi vardır.
Bu çiçekler boru, huni veya çan şeklinde olabilir. Aldığınız çiçekçiden bu konuyla ilgili önceden bilgi alabilirsiniz. Kaktüs çiçeği yavru olduğu dönemde çiçek açmaz. Ancak yetişkinlik dönemine eriştiği vakit çiçek açmaya başlayacaktır. Bu açıdan kaktüs yetiştirmede sabırlı ve özverili olmak gerekir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu