Çiçek Bakımı

Çiçek Sularken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Çiçek yetiştirmek sadece emek ve zaman değil aynı zamanda bilgi de ister. Çok severek satın aldığınız bir saksı çiçeğini yanlış yere koymanız, birkaç günde ölmesine sebebiyet verebilir. Bu yüzden bir çiçek satın aldığınızda özellikle sulanması konusunda da bilgi edinmelisiniz. Her çiçeğin su ihtiyacı farklı olabilir. Hangi aralıklarla sulamanız gerektiğini mutlaka öğrenmeniz gerekir.

Öncelikle çiçek sularken kullandığınız su ne sıcak ne de soğuk olmalıdır. Suyun oda ısısında olmasına özen göstermelisiniz.
Olabildiğince musluk suyu kullanmayın. Ülkemizde musluk suları fazlasıyla kireçli bir yapıya sahip bu kireç uzun vadede bitkinize ciddi zararlar verebilir. İçmek için kullandığınız su ile sulama yapmanızda fayda vardır. Bu sayede sudaki minerallerden çiçeğinizin de faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
Çiçekler iki yöntemle sulanır. Bunların ilki püskürtme şeklinde sulama tekniği, diğeri ise toprağa dökme şeklindeki sulama şeklidir. Çiçeğinizin türüne göre sulama şekli değişebilir. Bu nedenle hangi çiçeği yetiştirdiğinize bağlı olarak, uygulamanız gereken sulama şeklini de öğrenmelisiniz.
Çiçeğin toprağının yaklaşık 1 cm altını elinizle kontrol edin. Eğer bu bölüm kuruysa, çiçeğinizin sulanma vakti gelmiş demektir. Eğer bu bölüm ıslaksa bir süre daha beklemelisiniz. Islak toprağı yeniden sulamanız, çiçeğin köklerinin çürümesine neden olabilir. Az sulamanız da kurumasına sebebiyet verir. Sulama yaparken toprağın tamamına eşit miktarda su ulaştığından emin olmalısınız.
Her bitkinin sulama stili de oranı da sıklığı da farklıdır. Üstelik aynı bitkilerin farklı ortamlarda bakılması da sulanma düzenini etkileyebilir. Daha sıcak bölgelerde bakılan çiçekler terleme ile daha hızlı su kaybedecekleri için, bu bitkiler daha sık sulama isterler.
Sulama mevsimlere göre de değişken olmalıdır. Bitkilerin yaz aylarında duydukları su ihtiyacı ile kış aylarındaki su ihtiyacı aynı değildir.

 

Sulama ihtiyacı toprak yapısına göre de değişir. Kumlu topraklar daha geçirgen oldukları için sulama aralıkları daha kısa tutulurken, su tutma özelliği yüksek olan killi topraklarda sulama aralıkları uzun süreli olmalıdır.
Sulamada bir diğer önemli nokta ise sabahın erken saatlerinde sulamadır. Bu hem saksı hem de bahçe çiçeklerini sulamada önerilir. Bunun sebebi ise buharlaşmadır. Yani sabahın erken saatlerinde, daha güneş tam ısıtmaya başlamadan bitkilerinizi suladığınızda, toprak fazla buharlaşma olmadan suyu emme fırsatı yakalar. Aynı şekilde gün sonuna geldiğinde çok fazla su toprakta kalmamış olur ve gece serinliğinde topraktaki su çürümelere, böceklenmelere sebebiyet vermez.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu