Çiçek Bakımı

Bahar Geldi , Çiçekler Açsın !

Baharın gelmesi ile çiçekler bahçelerde rengarenk örtüler oluşturmaya başladılar. Bahçeler renklendi, balkonlara karnaval havası esti. Peki bol çiçekli bir yaz geçirmek için ilkbaharda bitkilerimize ne gibi müdahalelerde bulunmamız gerektiğini biliyor muyuz?

Mart ayının gelmesiyle birlikte çiçekler de yavaş yavaş kışın yorgunluğunu üstlerinden atmaya başlarlar. Hazır çiçekleriniz yorgunluklarından kurtulmuşken Nisan ayının coşkulu yağmurlarıyla onların bakımlarını tamamlamanın da tam sırası değil mi sizce de ? Nisan ayı, çiçeklerinize bakım yapmanız için oldukça ideal bir aydır. Bu dönemde yeterince iyi bakılırsa yaz boyu bol çiçekli ağaçlarınız, bitkileriniz olabilir.

Kışın soğuk , yağmur , rüzgar toprağı çok yorar dolayısıyla toprağın dinlenmeye ve besin takviyesine ihtiyacı olur. Besin takviyesini gübreler ve ilaçlarla karşılayabilirsiniz ancak bunlar tek başlarına yeterli olmayacaklardır. Bunlara ek olarak toprakla uğraşmanız , zaman geçirmeniz , havalandırmanız gerekmektedir. Topraklar da tıpkı insanlar gibi narin ve hassastır , ilgi beklerler. Siz onunla ne kadar ilgilenirseniz size sunacağı çiçekler de bir o kadar gösterişli olacaktır.

  • Çiçeklerinizi canlandırmak için budama yapın; kırık ya da kurumuş dallarını temizleyin.

Geçen senelerden kalan ve dalları-yaprakları yağan yağmurdan veya esen rüzgardan zarar görmüş çiçekleriniz var ise onları söküp atacak mısınız yoksa yeniden canlandırmayı mı tercih edeceksiniz ? Eğer onları yeniden canlandırmayı tercih ettiyseniz bunu nasıl yapacaksınız ? Elbette zarar gören dallarını-yapraklarını budayarak. Bir nevi çiçeğinizin yaralarına pansuman yapacaksınız. Kış ayını bir savaş gibi düşünün çiçekler yağmurlara karşı 🙂 Savaşın galibi çiçekleriniz oldu ancak biraz yara aldılar, gazi oldular. Gerekli ilaçlarını vererek ve pansumanlarını yaparak eskisinden daha güçlü hale getirmek sizin elinizde.

Eğer ağaçlardaki çiçekler tomurcuklanmaya başladıysa ilaçlama yapın ancak henüz başlamadıysa birkaç hafta daha bekleyerek tomurcukları gördükten sonra ilaçlama yapın.

 

  • Bahçenizde ortanca çiçekleri bulunuyorsa, onları hava alacak şekilde ortalarından temizleyin.

Bazı bitkilerin nefes almaya ihtiyaçları vardır. Haziranda çiçeklerini açan ortanca şubat sonu mart başı gibi tomurcuklanmaya başlar. Bu dönemlerde budanması onun için oldukça önemlidir. Daha büyük çiçekler elde etmek istiyorsanız bitkinin gücünü kesebilecek çiçekleri bitkiden ayırın ve kuru dalları temizleyin. Güzel çiçeklerinizi kesmeye kıyamayacaksınız biliyoruz ama bunun onlar için daha faydalı olacağını unutmayın.  Kestiğiniz bu ortancaları evinizde vazoya koyabilir, kurutabilir veya sevdiklerinize giderken hediye olarak götürebilirsiniz.

  • Bahçenizin çim alanlarında oluşan yosunları temizleyin.

Onca yağan yağmurdan sonra bahçenizde istenmeyen otların çıkması veya toprağın yosunlanması mümkündür. Yukarda da bahsettiğimiz gibi toprağı havalandırarak ve istenmeyen otları toprağınızdan uzaklaştırarak toprak verimizini arttırabilirsiniz.

Bahar aylarında yağan yağmurlarda bahçenizdeki gölge alanlarda tekrar yosunlaşma yapabilir. Bu yosunlaşmaları önlemek içinse gübreleme yaparken yosun önleyici gübreleri kullanmaktan çekinmeyin.

  • Bu mevsimde açan çiçeklere daha canlı bir hava kazandırmak için, çiçek besini verebilirsiniz.

Çiçeklerinize sıvı gübre vermek için en ideal zamandır nisan ayı. Hepimizin bahardan beklentisi rengarenk çiçeklerdir elbette ki. İşte bunun için size küçük bir ipucu; açan veya açmak üzere olan çiçeklerinizi çiçek besini ile desteklerseniz daha canlı ve bol yapraklı çiçekler elde edebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu