Çiçek Seçimi

Mevsim Çiçekleri

Toprakla uğraşmak insana adeta bir terapidir. İnsan kendini rahatlatmak için çiçeklerle uğraşmayı ister her mevsimde. Peki ama hangi mevsimde hangi çiçeği ekmek gerekir ? Hangi çiçek hangi mevsimde yetiştirmeye uygundur ?

.

 

YAZ ÇİÇEKLERİ

 

Evinizde, balkonunuzda, bahçenizde, saksılarda ya da topraklarda yetiştirebileceğiniz rengarenk yaz çiçekleri nelerdir?

.

.

Sardunya

 

Yazın gelmesiyle çoğumuzun bahçesini süsler, rengarenk irili ufaklı çiçeklere sahiptir görüntüleri oldukça dikkat çekicidir. Her çeşit toprakta yetişir, nemli havayı severler, yarı gölge alanlarda mutlu olurlar.

Begonya

 

Suyu severler,güneşte gelişemezler yazın gölge bir alana ihtiyacı vardır.

Cam Güzeli

 

Tam bir renk şöleni görüntüsündedir,gölge alanı severler,su delisidirler,yazın sabah güneş çıkmadan ve akşam saatlerinde sulanmaları tavsiye edilir.

Akşam Sefası

 

İsmini akşam üstü çiçeklerini açmasından dolayı almıştır.Kış gelinceye kadar çiçek açar. Tohumları kendi üzerinde oluşur ve özel olarak ekmeye gerek yoktur üzerinden düşen tohumlar toprakta hemen tutar ve dolu gür rengarenk görüntü oluşturur.

Ortanca

 

Yaz mevsiminde en çok tercih edilen çiçekler arasındadır. Nemi severler bu yüzden yazın onları sahil kesimlerinde daha sık görürüz sokakların süsü olurlar.Susuzluğa dayanıklıdırlar fakat birkaç gün.Avuç içi büyüklüğünde çiçek açarlar.

Gazanya

 

Günlük su ihtiyacı normal seviyededir,sabah çiçekleri açılır güneş batınca kapanır.

Ağaç Minesi

 

Yazın başından sonuna kadar çiçek açarlar. Kuraklığa dayanıklıdır, güneşi severler, zayıf topraklar da dahi yetişebilirler. Turuncu , pembe, sarı gibi bir çok renkte açarlar. Yazın bahçeleri renklendirmek adına harika çiçeklerdir.

Buz Çiçeği

 

Kapatıcı özelliğe sahiptir,yer örtücüdür. Yaprakları etlidir oldukça dekoratif görünürler.Susuzluğa karşı oldukça dayanıklıdırlar. Tam olarak bahçenizin boş alanlarını kapatmak için zahmetsiz bir bitkidir. Çiçekleri genelde pembe olur ince dizili minik yapraklardan oluşan çiçekleri vardır.

Vinka Rozet Çiçeği & Cezayir Menekşesi

 

 

Sıcak havaları sever, susuzluğa karşı dayanıklıdır, toprak konusunda seçici davranmaz, kolayca köklenebilir ve rengarenk bir yer örtücüdür.

Ezan Çiçeği

 

En dikkat çekici özelliği güneş battıktan sonra açmasıdır ismini de akşam ezanının okunduğu vakitlerde açmasından ötürü almıştır. Pembe, sarı, beyaz renklerde açan bu çiçeğin cılız görüntüsü yanıltıcı olmamalıdır çünkü oldukça dayanıklıdır. Gün boyu güneş alan yerleri sever. Her türlü toprağa uyum sağlar.

 

KIŞ ÇİÇEKLERİ

 

Sıklamen Çiçeği

 

Yaz döneminde dinlenmeye geçen sıklamen soğuk havayı sever. Sonbahar ve kış döneminde çiçek açar. Çiçekleri beyaz, pembe, mor veya kırmızı renktedir.

Kamelya Çiçeği

 

İç mekan ve dış mekan çiçeği olarak yetiştirilebilir. Çiçekleri beyaz, pembe, sarı ve kırmızı olarak yalınkat ya da katmerli olabilirler. Süs bitkisi olarak yetiştirilen kamelyaların çiçekleri gösterişli ve güzel görünümlüdür. Kamelyalar bodur ağaç görünümde kış soğuklarına dayanıklı yapraklarını dökmeyen bitki türüdür. Kış bitimi ve ilkbahar aylarında açmaktadır. Kamelyanın çiçekleri kokusuzdur. Çiçekleri katmerli, büyük ve saf pembe renklidir. Donlardan dolayı tomurcukları zarar görebilir.

Açelya

 

Daha çok bataklık dipleri ve kayalık olan yerlerde yetişen bir bitki türüdür. Evlerde ve bahçelerde yetiştirilebilen açelya, süs bitkisi olarak bilinir. Açelya kokusuz bir çiçektir. Açelya çiçeği suyu sever. Evlerde bulundurulması gereken yerler pencere kenarlarıdır. Bitkinin serin yerlerde yetiştirilmesi önerilir.

Çuha Çiçeği

 

Değişik birçok renge sahip olan çuha çiçeğini yetiştirirken doğrudan güneş ışığını olmayan yerlerde büyütülmelidir. Çok soğuk havada bırakmak çiçeğin yapraklarını olumsuz etkiler. Kış aylarında çuhanın yetiştirildiği ortam 15 derecenin altında olmamalıdır. Kış aylarında bitkiyi susuz bırakmamak gerekiyor. Soğuk çeşme suyu vermemeliyiz oda sıcaklığındaki su ile sulamalısınız.

Gardenya Çiçeği

 

Gardenya çok güzel kokar. Beyaz ve sarı renklere sahiptir. Direk ışığa maruz kalmamalıdır. Çok sıcak ve soğuk yapraklarına iyi gelmemektedir. Kış aylarında 15 derecenin altında yetiştirilmemelidir. Kamelya çiçeğinde kullandığınız sulama şekli gardenya çiçeği içinde geçerlidir.

Hercai Menekşe

 

Hercai menekşe hafif kokulu bir çiçektir. Bu çiçeklerde dördü aşağı, biri yukarı doğru bakan beş iri ve güzel taç yaprağı bulunur. Doğal hercai menekşeler sarı renkte çiçek açarken kültür türlerinde beyaz, mor, mavi ve koyu kırmızı renktedir. Balkon önü çiçeğidir.

Kasımpatı

 

Kasımpatı çiçeği çok fazla sıcak ve soğuk ortamda sevmez. Doğrudan ışığa maruz kalmaması gerekir. Kış aylarında soğuktan korunarak az sulanması gerekir. Yaz aylarında tam tersi çok sulanması söz konusudur. Arkadaşlarınıza ve sevdiğiniz insanlara hediye olarak götürebilirsiniz.

Nergis

 

Son derece güzel görüntülü ve hoş kokulu bir çiçektir. 11 farklı çeşidi vardır. Sarı, beyaz ve turuncu çiçekleri oldukça hoş kokuludur. Lodosu seven bir çiçektir. Çok sıcağı sevmezler. Haftada 1 sulanması yeterlidir. Kışın ilk günlerinden itibaren, çiçek açmaya başlar. Bu güzel kokulu nergis çiçeğiyle evinizi ve balkonunuzu süsleyebilirsiniz.

Şebboy

 

Serin yerlerde yetiştirilen sarı ve turuncu renk çeşitleriyle çok güzel kokulu bir çiçektir. Şebboy çiçeğinin yağını parfüm yapımında kullanılır. Çok fazla ilgi isteyen bir çiçek değildir. İlk dikildiği zamanlarda sulamaya dikkat edilmelidir.

Kardelen

 

Kardelen çiçeği genellikle yaz aylarında açar ve kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer. Beyaz rengi ve güzelliğiyle bahçeleriniz süsleyebilirsiniz.

Sümbül

 

Çok güzel kokan sümbül çiçeği kış yaz demeden çiçek veren ve güzel kokusuyla ünlü, soğanlı bir bitkidir. Susuz bırakmamaya özen gösterin. Direk güneş ışığına maruz kalmasın.

Mum çiçeği

 

Şimdilerde pek yetiştirilmeyen mum çiçeği adeta unutulmaya yüz tuttu. Dekoratif ve kolay yetişen bir çiçektir. Sarmaşık cinsinden olduğu için çubuklarla desteklemek gerekir. Işığı sever. Pencereye yakın yetiştirilmelidir.

 

İLKBAHAR ÇİÇEKLERİ

 

Çiğdem Çiçeği

 

Çiğdemler mart ayının başında çiçek vermeye başlar. Mavimsi mor, beyaz ve sarı renklerde olabilen bu harika ilkbahar çiçeği ne kadar sulanırsa çiçekler o kadar iyi açar!

Kardelen Çiçeği

 

 

Kardelen bir kış çiçeğidir evet ama erken baharda da çiçek açmaya devam eder. İlkbahar çiçeği olarak gösterilebilir.

Lale

 

 

Lale senede iki defa Mart ve Nisan ayında çiçeklenir. Güneşe fazlaca ihtiyaç duyan bu çiçek açtıktan sonra bir buçuk ay boyunca bahar mevsiminin etkilerine ihtiyaç duyar. Aksi halde canlılığını yitirmeye başlar. İlkbaharın simgesi çiçeklerin başında gelir.

Defne Çiçeği

 

Mart ayının ortalarında çiçeklenmeye başlayan ve İlkbahar boyunca devam eden bu harika çiçek kokusuyla nam salmıştır! Süs ağacı olarak park ve bahçelerde sıklıkla tercih edilmesi de görsel şölen sağlamasından gelir. Bu ilkbahar çiçeğinden daha iyi İlkbaharı anlatan süs çiçeği düşünülemez.

Lavanta

 

Çoğu zaman Mart ortasında çiçeklenmeye başlayan yine efsane çiçeklerdendir lavanta! Çiçekleri mavi mor ve koyu kırmızı rente olabilmektedir. Bazı yerlede iklimsel farklılıklardan dolayı çiçeklenmesi Haziran ayını bulabilir. Hem yaz hem de ilkbahar çiçeği kategorisine sokabiliriz.

Papatya

 

Papatyalar çoğunlukla Nisan ayının sonunda ve Haziran ayının başında çiçeklenmeye başlar. Ilıman iklimin çiçeğidir. Popüler bir çiçek olan papatya herkesçe sevilir ve İlkbahar çiçeği olarak da anılır.

Anemon Çiçeği

 

Çiçekleri Nisan ayında açmaya başlar Mayıs ayına gelince çiçekleri çoğalmaya başlar. Soğanlı bir bitkidir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu