Çiçek Bakımı

Ortanca Bakımı

Ortanca Bitkisi 

Ortancalar her daim yeşildir,boyu 3 metreye kadar çıkabilir. Çalı formunda ya da sarıcı formda olabilir. Pembe ve tonları, kırmızı, mavi, beyaz, yeşil bir çok renkte olabilir.Ancak ortancanın rengi tohuma bağlı olarak değil, toprağın pH derecesine göre değişiklik gösterir.

Ortanca Bakımı

Ortancalar genel anlamda güneşi seven bitkilerdir.Ancak doğrudan gelen güneşten korunmalıdır.
Ortanca çiçeği soğuktan mümkün olduğunca korunmalıdır.
Ortanca sulaması oldukça önemlidir. Kış aylarında sulama haftada 1 kere günün erken saatlerinde yapılabilir. Yaz aylarında ise sulama 2 güne çıkarılabilir. Sulama zamanına toprağın ıslaklığını kontrol ederek karar verebilirsiniz. Suyu seven bu bitki fazla sulama yüzünden hastalanabilir.
Ortanca çiçeği hastalıkları çoğunlukla yaprak lekelenmesi ve kurumasının yanı sıra mantar, sineklenme ve solucanlardır.
Ortancanın toprak isteği zengin topraktır. Killi ve kuvvetli topraklar ortanca yetiştirmek için uygundur.
İlkbahar ortasından sonbahar ortasına kadar toprağın beslenmesi gereklidir. Bu dönem renk değişimi için de idealdir. Çiçek marketlerden satın alabileceğiniz sıvı gıda takviyesi ile ayda bir defa bitkinizi besleyebilirsiniz veya evde hazırlayabileceğiniz basit gübreler size yardımcı olabilir.
Bitkinin sonbaharda ortanca budama zamanı gelir. Ortancanın solan çiçeklerinin steril bir bıçak veya makas ile kesilmesi önerilir. Sonbaharda yapraklar döküldükten sonra da budama yapılır. Eğer daha büyük çiçekler elde etmek istiyorsanız bu budama esnasında dalları biraz seyrekleştirebilirsiniz.
eğer ortanca bitkinizi saksıda yetiştiriyorsanız ilkbahar ortasında saksı ve toprak değişimi yapabilirsiniz. yılda bir kere, bir boy büyük saksıya geçebilirsiniz.

Ortanca Çiçeği Renklendirme / Renk Değiştirme

Ortanca bitkisinin renk değiştirme hikayesi ise oldukça ilginçtir. Pembe bir ortanca fidesini bahçenize diktiğinizde mavi bir ortanca ile karşılaşabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ortancanın rengi toprağın pH derecesi ile alakalıdır. Eğer toprağın asit seviyesi fazla ise daha mavi tonlu, asit seviyesi az ise daha pembe tonlu çıkacaktır. Ortancanızın renginden sıkıldınız ve değiştirmek istiyorsunuz ama bunu nasıl yapacaksınız ?
Bitkinizin toprağına bir miktar alüminyum sülfat ilave ederseniz çiçeklerin rengi maviye dönecektir. Yalnız bu durum pembe çiçekler için geçerlidir. Bitkinize daha doğal yollarla müdahale ederek rengini değiştirmek istiyorsanız ilkbahar sonu ve sonbahar başı arasında ayda iki defa yaprak çürüntüsü ve büyükbaş hayvan gübresi takviyesi yapabilirsiniz.
Eğer açık tonlu ortancalar elde etmek istiyorsanız bu sefer küçükbaş hayvan gübresi ile toprağınızı besleyebilirsiniz.

Düğün Törenlerinde Ortanca Kullanımı

Gelin buketi ve düğün organizasyonları için de çok sevilen ve tercih edilen çiçeklerden ortancalar. Masalarda, davetiyelerde ve taçlarda da en az buketler kadar şık aksesuarlar olurlar.
Rengarenk çiçeklerin arasında birkaç dal ortanca katarak güzel bir aranjman yakalayabilirsiniz. Özellikle büyük eren gülleri, şakayıklar ve salaş çiçeklerle güzel ambiyans yakalayabilmek mümkün.
Rengarenk ortancalar kullanarak vaya sadece tek renk ortanca kullanarak da etkileyici bir gelin buketi sahibi olabilmek mümkün. Renk seçeneği oldukça fazla olan bir çiçek ortanca. Sadeliği ve doğallığının şıklığından yararlanmak isterseniz ortancalar sizin için en doğru seçim olacaktır.
Taç olarak da ortanca çiçekleri kullanılabilir. Büyük ve gösterişli bir çiçekli taç istiyorsanız bir sürü çiçeği birleştirmek yerine yalnızca birkaç dal ortanca kullanabilirsiniz.
Masalarınızda da ortanca kullanmak isterseniz konukların sandalyelerinin arkalarına küçük detaylar olarak ekleyerek muazzam bir zariflik yakalayabilirsiniz.
Ortancalar özellikle kır düğünlerine en çok yakışan çiçeklerdendir kullanmaktan çekinmemenizi tavsiye ederiz 🙂

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu