Çiçek Bakımı

Menekşe Bakımı

Menekşe otsu bir bitki olmasına rağmen iyi bakıldığında ya da yetişmesi için uygun şartlar sağlandığında uzun yıllar hayatta kalabiliyor. Menekşe, uygun koşullarda doğada kendiliğinden yetişebildiği gibi saksı bitkisi olarak evlerde, bahçe ve balkonlarda da kendine en çok tercih edilen bitkiler arasında.
Halk arasında menekşeler kokusuz olarak bilinse de aslında çok hafif ve kendine has kokuları vardır.

Menekşe Bakımı

 

Menekşe yetiştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri onu doğru bir ortamda yetiştirmeniz. Menekşe bitkisi aydınlık ortamları sevse de doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan pek hoşlanmaz. Bu nedenle kendisi havadar bir mutfak gibi hem güneşe doğrudan maruz kalmadığı hem aydınlık hem de nemli bir ortamda yetişebilir. Evde yetiştireceğinizi düşünürseniz ocakta pişen yemeklerden ya da demlenen çaydan yükselen nem ona iyi gelecek, daha canlı kalmasını sağlayacaktır.
Nemi sevdiği için toprağının da sürekli nemli olmasına dikkat etmeli, sulama rutininizi toprağın kurumasına izin vermeyecek şekilde ayarlamalısınız. Drenajlı (altında delikler olan) saksılar kullanmanız toprağın nem dengesini ayarlama işiniz daha da kolaylaşacaktır.
Unutmadan, menekşe sulama konusunda bilmeniz gereken bir diğer nokta ise sulama yaparken bitkinin çiçeklerine ya da yapraklarına suyun gelmemesi gerekmektedir. Dar ağızlı bir sulama kabı seçmeniz ya da sprey uçlu sulama şişeleriyle yaprağa temas etmeden doğrudan toprağa gelecek şekilde sulama yapmanız en doğrusudur. Aksi halde yapraklar ve çiçek zarar görecek ve menekşenizin ömrü kısalacaktır.

 

Menekşe nasıl çoğaltılır ?

 

Menekşe çoğaltma zor gibi gözükse de aslında birkaç önemli noktaya dikkat etmeniz menekşenizi çoğaltmak için yeterli olacaktır.
Menekşenizin yapraklarını güzelce budayın. Çoğaltma işleminde kullanacağınız bu yaprakları budarken en az 3-4 cm sapı olmasına özen gösterin. Hasar vermeden bitkiden ayırdığınız bu yaprakları bir süre içi su dolu bardakta bekleterek saplarının köklenmesini sağlayın.
Kullanacağınız saksının drenajlı olmasına, yani altında delikler bulunmasına dikkat edin. Saksınızın 1/4’ünü toprakla doldurduktan sonra yaprakların sap kısımlarını hafifçe bu toprağa gömerek ekmeye başlayın.Köklerin zarar görmemesine dikkat etmeniz gerekir. Yaprakların üst kısımlarının yukarıda olduğundan ve toprakla temas etmediğinden emin olun, ekimin ardından üzerine bir miktar daha toprak ekleyin ancak çok bastırmayın köklerin hava almasına fırsat vermeniz gerekir.
Yaprakların sap kısımlarının 1/3’üne yakını toprağın altında, kalanı toprağın üzerinde olacak şekilde ekimi tamamladıktan sonra ilk sularını verin. Ardından bu yaprakların bakımına yukarıda anlattığımız menekşe çiçeği bakımında olduğu gibi devam edin.Yaklaşık 6 ay gibi bir sürede yeni menekşe bitkiniz çiçek vermeye başlayacaktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu