Çiçekli Bitkiler

Bakımı Kolay Ev Bitkileri

Süs bitkileri evlerimize canlılık, hayat veren harika birer dekoratif ögeler.betonlaşmış şehirlerimizde hayatımıza az da olsa doğal bir renk, doğal bir doku getiriyor.Tabii hayatta tutmayı başarabilirsek..Bu yazımızda çabuk ölmeyen bitkilerini derledik ve bu bitkilere nasıl bakmamız gerektiğini inceledik.

FİL KULAĞI

Fil Kulağı bitkisi güney ve orta Amerika’nın tropik ortamlarında doğal olarak yetişen bir türdür. Yaprakları oldukça geniş ve farklı yeşil tonlarındadır.Fil kulağı bitkisini genelde ofis ve salonlarda sık sık görürüz.
Fil kulağı bitkisini mutlaka iyi gün ışığı alan bir yere koyun. Karanlık bir mekanda yaşayamazlar. Bu bitkiler humus bakımından zengin toprakları severler. Tropik bir bitki olmasından dolayı nem bitki için önemlidir. Gerektiği kadar toprak nemi sağlamalısınız. Toprak geçirgenliğinin de iyi olması gerekir. Bunun için toprak karışımına biraz perlit ekleyebilirsiniz. Yazın bol suya ve neme ihtiyaç duyacaktır. Sulamasını genelde sabah saatlerinde yaparsanız çok daha iyi olacaktır. Kışa doğru ise suyunu iyice azaltın. Zira kışın bitkinin su isteği oldukça azalacaktır. Yine toprak yüzeyine bakarak su isteğini anlayabilirsiniz.

PAŞA KILICI 

En kolay yetiştirilen salon bitkisidir. Güneş, gölge, susuzluk ya da hava cereyanı karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir. Paşa kılıcını öldüren, özellikle kışın aşırı sulamadır.Paşa Kılıcı toprak bir saksıya dikilir ve özenli bakılırsa her yıl ince, uzun bir sap üzerinde küçük, beyaz ve güzel kokulu çiçekler açar. Kış soğuklarına hiç dayanıklılığı yoktur. Kuraklığa, susuzluğa kaktüsler kadar dayanıklıdır. İç mekanlara oksijen sağlamada diğer bitkilerden çok daha etkilidir, havayı temizler, geceleri oksijen açığa çıkarır.
Paşa kılıcı bitkisi direkt güneşte daha sağlıklı olur. Öte yandan, iyi aydınlık olmayan odalarda bile sorunsuz büyüyebilirler. Işık ve su eksikliğinde neredeyse hiç zarar görmez. Bu yüzden evlerde, ofislerde bir köşeye unutulmaya uygundur. Tek sorun, yeterli ışık almazsa gerektiği gibi fotosentez yapamaz. Hızlı büyümesi için havadarlık, esinti önemlidir.

 

 

HAVA BİTKİLERİ 

Bu bitkilerin dünya üzerinde popülerlik kazanmasına neden olan en önemli özellikleri yaşamak için toprağa ihtiyaç duymamaları ve yaşamlarını diğer bitkilerin üzerinde geçirmeleri.Üzerlerinde yaşadıkları bitkiyi sadece konak olarak kullanıyorlar. Tillandisalar köklerini sadece diğer bitkilere tutunmak için kullanıyorlar. Yaşam için gerekli nemi ve besinleri yaprakları ile alıyorlar. Bu nedenle airplant beslemek için bir saksıya ihtiyacınız yok.
Sulama bu bitkiler için en önemli yaşam faktörüdür ve birkaç farklı şekilde uygulanabilir: Su püskürtme ideal bir yöntem değildir fakat bitkiyi taşımanızın mümkün olmadığı durumlarda kullanılabilir. Yıkama özellikle bitkiniz çiçekliyse ve suya batırma ihtimaliniz yoksa ideal bir sulama yöntemidir. Bitkiyi elinizde ya da bir kapta musluğun altında her yeri ıslanana dek bir süre yıkayabilirsiniz.

AŞK MERDİVENİ 

Aşk merdiveni kolay gelişen, fazla seçici olmayan asil ve zarif bir bitkidir.Aşk merdiveni çiçeği direkt gün ışığına maruz kalmamalıdır.Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir bu yüzden gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevrilmelidir.Aşk merdiveni bitkisi, yazın haftada en az iki kere, kış aylarında ise haftada bir kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Rüzgar akımı alan yerlerden uzak tutulmalıdır.

KAKTÜS VE SUKULENT 

Bu bitkilerin en önemli özelliği radyasyon emici olmalarıdır. Çalışma odaları, masa, sehpa üstleri gibi yerleri süsler ve farklı bir hava katar.Yeni dönem dekorasyonu için vazgeçilmez bir parçadır. Bakımları kolaydır. Her ortama kolayca uyum sağlayabilen yapısı olan bitkilerdir. Cam önü, kapı önü gibi rüzgar akımına maruz kalacak yerlere koyulmamalıdır, aksi takdirde solarlar.Sulama yapmadan önce çiçeğin toprağının suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için parmağımızı toprağına batırarak kontrol edebiliriz. Eğer hala nemli ise elimiz ıslanıyorsa sulama işlemini birkaç gün sonraya bırakabiliriz.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu